Talls de la vaca: Descobreix quins són i la manera més deliciosa de cuinar-los

Talls de la vaca: Descobreix quins són i la manera més deliciosa de cuinar-los

Talls de la vaca: Descobreix quins són i la manera més deliciosa de cuinar-los

Sabies que la carn de boví és una de les fonts de proteïna animal de més qualitat que es poden consumir? A Pujol’s som experts en carn de boví, per això, avui volem parlar-te dels diferents talls de vaca que existeixen i com cuinar-los per gaudir del seu sabor al màxim.

La carn de boví és una de les més valorades pels amants de la carn pel seu sabor i textura tan característics, però, a més a més, tal com t’avançàvem, també és un aliment amb moltíssimes propietats i beneficis per la nostra salut. Aquests en són alguns dels més destacats:

  • Molt rica en proteïnes d’alt valor biològic: Això vol dir que consumir talls de vaca aporta els aminoàcids essencials necessaris en la quantitat adequada perquè el nostre organisme pugui formar les proteïnes que necessita.
  • Aportació abundant de minerals: A més a més, els talls de vaca també ens aporten minerals essencials, com ho són el ferro, el zinc, el magnesi, el fòsfor o el potassi.
  • Font de vitamines del grup B: Els talls de vaca ofereixen quantitats molt interessants de la vitamina B12, que no es troba en productes vegetals i que ajuda al nostre organisme a mantenir el sistema nerviós central en perfecte estat, a millorar el sistema immunitari i en la formació de glòbuls vermells.

 

Quins talls de la vaca existeixen?

Hi ha moltíssims talls de la vaca, cada un amb un sabor, aroma i textura únic, que es classifiquen en 5 categories. Tot i que les categories superiors engloben els talls considerats més nobles o superiors, has de tenir en compte que el més important és el que vulguis fer amb la carn.

Per això, nosaltres et recomanem la millor manera de preparar cada un dels talls de vaca que et presentarem perquè puguis treure-li el màxim partit, independentment d’en quina categoria estigui ubicat.

A continuació, analitzem cada una d’aquestes categories i t’expliquem tot el que has de saber sobre els diferents talls de vaca que existeixen.

Categoria extra: els talls bovins més Prèmium

Els talls de la vaca de categoria extra es troben a la part del llom de l’animal. Els talls bovins d’aquesta zona es caracteritzen per la intensitat del seu sabor, la suculència i la seva tendresa.

Per tot això, les peces que s’engloben en aquesta categoria acostumen a requerir temps de cocció més curts que altres talls de vaca. En concret, aquest tipus de talls bovins queden deliciosos en cuinar-los a la planxa, a la graella o fins i tot al forn.

La categoria extra engloba 3 dels talls de vaca més ben valorats pels experts:

  • El llom alt: La carn d’aquest tall de vaca es troba a la part davantera del llom i és, sens dubte, el rei de les barbacoes. A més a més, d’aquí en surt un altre dels talls de la vaca preferits pels amants de la carn, el Ribeye de vaca.
  • El llom baix: Es tracta d’un tall boví molt tendre i suculent, que es troba a la part posterior del llom. Tant aquest tall de vaca com l’anterior destaquen per la seva versatilitat en el cuinat (queden deliciosos tant a la planxa com a la barbacoa) i per la seva tendresa i textura, però, sobretot, pel seu sabor incomparable.
  • El filet: En aquest cas, la peça prové de la part interna del llom baix. És traca d’un dels talls de la vaca més tendres i suculents, per això et recomanem que el cuinis a la planxa, a la brasa, al forn, a la graella o fregit.

 

Talls de la vaca de categoria primera A

Els talls de la vaca d’aquesta categoria s’extreuen de la part posterior de l’animal.

  • Maluc: Aquest tall boví s’extreu de la part més alta de la pota del darrere de l’animal. Ja que és una peça amb poc greix, però tendre i suculenta, és ideal per fer a la planxa.
  • Cap de mort: Es tracta d’una peça que, com més a prop del maluc es trobi, més tendre i suculenta serà. Tasta-la per fer broquetes, t’encantarà!
carn de vaca
  • Crostó: Aquest tall de boví és ideal per fer llibrets. És la peça perfecta tant per fregir com per fer a la planxa.
  • Tapa plana: Aquest tipus de talls de vaca no té infiltracions de greix intramuscular, cosa que la fa una mica més seca que la resta. Per obtenir resultats deliciosos, et recomanem que la facis a la graella, sense retirar la capa de greix lateral. També queda boníssima arrebossada.
  • Rodó: Poc greix i sense nervis. Nosaltres et recomanem preparar el rodó guisat o al forn per potenciar la seva tendresa.
  • Contra: El sabor d’aquest tipus de tall de vaca és intens. Es tracta d’una carn molt magra, que la fa perfecta per preparar guisats i estofats.

 

Talls bovins de categoria primera B

Els talls de la vaca que s’engloben en aquesta categoria es troben a dues zones diferents de l’animal. Podríem dir que són parts menys conegudes que les que t’hem comentat fins ara, però t’assegurem que destaquen per ser peces d’allò més tendres i suculentes.

  • Agulla: Aquest tall boví és especialment tendre i suculent, per això et recomanem preparar-lo a la planxa, arrebossat o fregit, però si vols treure-li tot el partit, talla’l a daus i guisa’l.
  • Culata d’espatlla: De tots els talls de la vaca, culata d’espatlla és una de les més greixoses i suculentes. El més habitual és rostir-la sencera al forn, o fins i tot afegir-la a estofats o guisats.
  • Peix /Peixet: Reconeixeràs aquesta peça pel característic nervi que la recorre. Per nosaltres, aquest tipus de talls de vaca són ideals per rostir.
  • Bracet: Aquest tall boví és d’allò més melós, cosa que el converteix en l’opció ideal per preparar un deliciós brou o per rostir.
  • Cua de maluc: El centre d’aquesta peça acostuma a ser la part més tendra i normalment es fa servir per fer escalopes, tot i que també és perfecta per fer farcida o fins i tot guisada.
  • Contratapa: Aquest tall de vaca presenta alguns tendons i és tendre i suculent. Per nosaltres, és ideal per estofar.

 

Talls de categoria segona

En aquesta categoria, trobem els talls de la vaca que s’extreuen de les seves potes i de la part davantera de l’animal.

  • Aleta: Trobem aquest tall boví al costat de l’estèrnum de l’animal. La seva carn és una mica seca i fibrosa, per això requereix coccions més llargues. La nostra forma preferida de preparar-la és com a carn metxada amb una salsa de verdures.
  • Llana: De tots els talls de la vaca, la llana destaca pel seu agradable sabor. Es tracta d’una peça molt magra, molt tendre i suculenta quan es prepara guisada o estofada.
  • Contra culata: Aquest conegut tall boví és molt melós i especialment recomanat per preparar brous, guisats i estofats. El tall transversal d’aquesta peça és el conegut Ossobuco.

Talls de categoria tercera

  • Conill: Aquest tall boví es compon dels músculs que, per la part posterior, uneixen el pit. És ideal per la preparació de guisats gràcies a la seva suculència.
  • Galtes: Aquest tipus de tall de la vaca és una peça magra que ofereix resultats excepcionals quan es preparen a partir de coccions llargues a baixa temperatura.
  • Bescoll: Aquest tall boví és molt sec i presenta una gran quantitat de teixit conjuntiu i nervis, per aquesta raó és un dels talls de vaca més adequats per preparar brous, guisats i estofats.
  • Pit: Aquest tipus de tall de la vaca té molt greix, i per això és molt saborós. Has de tenir en compte que té molts ossos i tendons. La millor manera d’aprofitar-lo és fent brous, guisats o estofats.
  • Cap de costella: Aquest tall boví es compon d’ossos cartilaginosos que contenen part de la carn de la falda. És un dels talls de la vaca més ben valorats per fer rostits o a la barbacoa.
barbacoa
  • Falda: D’aquesta peça en surten tota mena de talls de vaca. De fet, el seu delicat sabor és una de les claus de les nostres hamburgueses de vaca gallega. D’altra banda, els trossos més gelatinosos queden deliciosos estofats o guisats.
  • Cua: La cua s’extreu de la part final de les vèrtebres de la cua. Té força greix, cosa que fa d’aquest tipus de tall de la vaca un dels més saborosos, ideal per estofar.

 

Pujol’s els millors talls de la vaca Rubia Gallega

A Pujol’s ens comprometem a oferir-te els millors talls de vaca i bou, i per això, confiem només en les millors races nacionals, com la Rubia Gallega, a la que sotmetem al nostre mètode de maduració Dry Aged per aconseguir un sabor incomparable.

En funció de la raça, el tall i de les preferències del client, madurem la nostra carn entre 30 i 365 dies per aconseguir trencar les fibres musculars de l’animal i que la carn sigui tremendament tendre i tingui un sabor i aroma intensos i deliciosos.

Ara que ja coneixes tots els talls de la vaca, quin és el teu preferit?