Bou i vaca: Quina diferència hi ha?

Bou i vaca: Quina diferència hi ha?

Bou i vaca: Quina diferència hi ha?

És possible que, si ets un amant de la gastronomia i gaudeixes com ningú degustant talls de carn bovina, algun cop t’hagis preguntat quina diferència hi ha entre bou i vaca; realment les seves carns són diferents? Tenen un sabor completament diferent? Es pot veure a primera vista la diferència entre bou i vaca?

A Pujol’s som experts en carn bovina des de fa més de 12 anys i, en aquest post, volem esvair tots els dubtes que puguis tenir sobre les diferències i similituds que existeixen entre aquestes dues carns, estàs a punt?

Què és una vaca? Característiques principals

Que es una vaca

Com ja t’hem explicat al nostre article sobre les diferències i similituds entre vedella i vaca, aquesta última és una femella de 4 anys com a mínim (en edat fèrtil i que ha parit almenys un cop), que pot presentar infiltracions de greix, la clau del seu sabor intens i irresistible.

Una de les principals diferencies entre el bou i la vaca és el pes. En aquest cas, la vaca pot pesar des de 500kg a 1000kg, les més extraordinàries. En canvi, els bous poden pesar d’entre 800kg fins a 1.500kg!  Increïble, oi?

El consum de carn bovina té moltíssims beneficis per la salut, sempre que es faci dins d’una dieta equilibrada, aquí et deixem alguns dels més destacats:

  • Aporta aminoàcids essencials per la formació de proteïnes
  • La carn de boví és molt rica en B12, que només pot obtenir-se a partir de les proteïnes d’origen animal
  • Aporta gran quantitat de minerals essencials

A Pujol’s només treballem amb carn de la millor qualitat, per això, la nostra raça de confiança és la Rubia Gallega, provinent dels millors escorxadors de Galícia i madurada a les nostres càmeres, aconseguim una textura suau, una tendresa increïble i un sabor incomparable.

 

Què és un bou? Característiques principals

Ara que ja saps què és una vaca, t’expliquem què és un bou.

Un bou és un mascle que ha sigut castrat als pocs mesos d’edat. Justament abans de la pubertat per evitar que es desenvolupi com a mascle. Després d’aquest procés, els animals castrats s’acarnissen i cuiden de forma especial durant un mínim de 4 anys. El més important del bou és la seva alimentació: principalment mengen blat i herba de pastura. Un bou pot arribar a menjar d’entre 20 a 30kg de menjar al dia, augmentant així el seu pes, més o menys 1kg per dia.

Diferencia entre bou i vaca

Així, en el moment del seu sacrifici, no tindran menys de 48 mesos i pesaran al voltant dels 1.000kg.

Per tant, el bou és un mascle castrat de més de 48 mesos.

La carn de bou és de les més Premium que existeixen, ja que la seva cria suposa una inversió a, com a mínim, 4 anys vista. Per això, la seva cria és molt reduïda, de fet, es calcula que a Espanya amb prou feines n’hi ha 800.

A Pujol’s som proveïdors de carn per a restaurants, per això, si tens un restaurant i vols servir un dels talls més especials d’un animal d’allò més selecte, no dubtis a escollir les nostres mitjanes de bou Premium de la més alta qualitat.

 

Diferència entre bou i vaca

Com veus, la principal diferencia entre bou i vaca és que el primer està castrat i la segona no. És aquest canvi hormonal el que provoca la majoria de diferències entre la carn de bou i vaca.

A partir d’aquí, és evident que tant l’aspecte com el sabor i la textura de la carn de bou i vaca presenten diferencies entre elles. Un exemple claríssim és que, al contrari del que es podria pensar, la carn de bou és molt més suau que la de vaca.

D’altra banda, també destaca la quantitat de greix infiltrat. El bou, a l’estar castrat, en tindrà més que la vaca, per aquest motiu, la seva carn serà tan tendre que es desfarà a la boca, no només per la quantitat, sinó per la qualitat de la infiltració, molt superior. Aquesta característica és especialment rellevant, ja que el greix del bou es desfà a menys temperatura que el de la vaca, donant-li a la carn una tendresa i textura espectacular, t’assegurem que és una autèntica explosió de sabor!

A més a més, una altra de les diferències és el gust dolç tan característic que només els que han assaborit la carn de bou poden distingir.

Així doncs, podem resumir les diferències entre la carn de bou i vaca de la següent manera:

Diferencia entre vaca i bou
  • La carn de vaca és més intensa que la de bou per les diferències hormonals degudes a la castració del bou
  • La carn de bou presenta més infiltracions de greix i de major qualitat, i un sabor dolç
  • Ambdues tenen un color vermell intens, però les vetes de greix de la vaca són de color groc mantega, i les infiltracions del bou de color nacre o daurat

 

Pujol’s, experts en maduració de la carn de bou i vaca

No només la quantitat de greix infiltrat contribueix a diferenciar entre bou i vaca, tant l’alimentació i la vida de l’animal com el temps de maduració de les peces influeixen moltíssim en la qualitat final dels talls.

Al tractar-se de tipus de carn amb característiques molt diferents, els talls de bou i vaca requereixen temps diferents de maduració; en el cas del bou, parlem d’una maduració de +50 dies, mentre que, en el cas de la vaca, s’aconsella un mínim de 30 dies.

A Pujol’s ens especialitzem en la maduració dry aged, que consisteix a mantenir les peces en càmeres de maduració controlant al detall les condicions de temperatura, humitat i aire per aconseguir una carn de sabor incomparable i tendresa extrema.

Ara que ja coneixes les diferències entre bou i vaca, a què esperes per escollir els teus talls de la vaca i del bou preferits?